De rente die banken en andere kredietverstrekkers over een lening mogen vragen, is op 1 januari 2023 omhoog gegaan. Tot die tijd bedroeg deze 10%, sinds het begin van dit jaar is dit gestegen naar 12%.
Is uw verzamelinkomen niet hoger dan € 45.014? Dan kunt u vanaf 1 november een Energiebespaarlening afsluiten waarover u geen rente hoeft te betalen. Het is één van de maatregelen die de overheid neemt om huiseigenaren te stimuleren om hun woning te verduurzamen.
In het kielzog van de hypotheekrentes stijgen ook de rentes op leningen snel. Zeker de afgelopen weken lijken ze een inhaalslag te maken. Daardoor betalen consumenten inmiddels tot wel 10% meer rente dan begin juni.
Nederlanders geven meer geld uit en sparen minder dan ruim een jaar geleden. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn de prijsstijgingen van onder andere energie.
Wie privé een auto wil leasen, moet er rekening mee houden dat de regels op 1 april van dit jaar zijn veranderd. Sinds die datum wordt namelijk het volledige bedrag van de leaseovereenkomst geregistreerd door het BKR. En dat heeft gevolgen voor uw leencapaciteit.
Met het stijgen van de rente op de kapitaalmarkt gaat ook de rente op persoonlijke leningen en doorlopende kredieten omhoog. Toch kunnen veel consumenten hun lopende lening nog altijd gunstig oversluiten, waardoor ze minder hoeven te betalen.
Het aantal mensen met betalingsproblemen is dit jaar afgenomen. Ging het eind 2020 nog op 4,3% van alle volwassen Nederlanders, eind september 2021 was dit percentage gedaald naar 4,2%.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat veel koopstarters zich te diep in de schulden steken. De toezichthouder wijst erop dat studieschulden vaak niet worden opgegeven en dat bijna één op de vijf starters ook nog een persoonlijke lening of een doorlopend krediet heeft.