Eerste huis kopen

Koop je voor het eerst een huis? Leuk en spannend! Je zult ook merken dat er veel op je af komt in korte tijd. Bezichtigen, bieden, de verhuizing voorbereiden, plannen maken en ga zo maar door. Met de hypotheek en verzekeringen helpen wij je graag verder. Dat is een zorg minder.

Hypotheek berekenen

Hypotheekvormen

Koop je voor het eerst een huis, dan kun je kiezen uit twee hypotheekvormen:

  • Een annuïteitenhypotheek. Bij deze vorm betaal je maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. De verhouding hiertussen verandert wel. Zo is in het begin de aflossing laag en de rente hoog. Gedurende de looptijd gaat het aflossingsbedrag omhoog en de rente omlaag. Je netto maandlasten gaan in deze hypotheekvorm omhoog;
  • Een lineaire hypotheek. Hierbij betaal je maandelijks een deel aflossing en een deel rente. Hierbij is de aflossing iedere maand hetzelfde. Je hypotheekschuld neemt dan elke maand af, waardoor de renteverplichting per maand ook afneemt. Hierdoor dalen je netto maandlasten.

Bijdrage van je ouders

Naast hypotheekverstrekkers kunnen je ouders een rol spelen bij de financiering van je huis. Dit zijn de mogelijkheden:

  • Je ouders schenken je een bedrag. Hierdoor heb je minder of geen hypotheek nodig;
  • Je ouders kunnen je een gedeelte of het volledige hypotheekbedrag lenen, bijvoorbeeld met een Familiehypotheek;
  • Je ouders worden mede aansprakelijk voor je hypotheek. Dit houdt in dat de geldverstrekker de hele schuld mag opeisen bij iedereen die het contract heeft getekend.

Lagere rente en zekerheid met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Je eerste hypotheek kun je afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hiermee krijgt de hypotheekverstrekker de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kunt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je gaat scheiden of werkloos raakt. Daarnaast krijg je met NHG een korting op de rente. In 2019 kom je in aanmerking voor de hypotheekgarantie wanneer de waarde van de koopwoning (en de hypotheek) maximaal 290.000 euro is. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens 6% hoger.

Starterslening

Met een startershypotheek kun je als starter op de koopwoningmarkt op een verantwoorde manier nét dat beetje extra lenen om jouw eerste huis te kunnen kopen. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de hypotheek bij de bank.

De starterslening bestaat uit twee delen:

  • Eén leningdeel dat annuïtair wordt afgelost (de Starterslening);
  • Eén leningdeel dat oploopt (de Combinatielening);

Voor beide delen heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten.

Ben je starter op de woningmarkt in Dongen of Udenhout en omgeving? Dan kun je gebruik maken van de mogelijkheid die deze gemeenten bieden met de Starterslening. Momenteel biedt Gemeente Tilburg geen Starterslening. Ga voor de check of de gemeente waar je het huis wil kopen een starterslening kent naar: https://www.svn.nl/particulieren/lening/starterslening.

Zoals je ziet zijn er ook voor starters vele financieringsmogelijkheden. Neem contact op en laat je ’s vrijblijvend door een van onze hypotheekadviseurs informeren over de mogelijkheden. We helpen je graag verder.

Een huis kopen?

Bereken wat je maximaal kunt lenen.


Deze uitkomst is een indicatie. Er zijn tal van factoren die van invloed zijn op je hypotheekrente en voorwaarden. Wij vergelijken tientallen hypotheekverstrekkers voor je en helpen je graag verder met je hypotheek. Maak een afspraak voor een vrijblijvend en gratis adviesgesprek.

Onze hypotheekadviseurs

René

René van Rijsewijk

rene@florishand.nl

financieel adviseur

Team Aline

Aline Roks

aline@florishand.nl

financieel adviseur

Niels

Niels Gille

niels@florishand.nl

financieel adviseur

Arthur

Arthur Lapidaire

arthur@florishand.nl

financieel adviseur / MfN registermediator

Dianne

Dianne de Kort

dianne@florishand.nl

financieel adviseur / MfN registermediator / RFEA

Vrijblijvend adviesgesprek? We nemen contact met je op.