Een goed pensioenadvies als garantie voor rust en zekerheid

Heb je voldoende inkomen om – tijdens je pensioen – de dingen te blijven doen die je leuk vindt? Dit hangt af van je huidige en toekomstige wensen en plannen. Bij Floris’Hand denken we met je mee over je geldzaken van nu en later. We willen niet dat je voor verrassingen komt te staan als je met pensioen gaat.

Meer pensioen? Wat kun je zelf doen?

Waarom zou je een lijfrente afsluiten in plaats van ‘gewoon’ kapitaal op te bouwen op een spaarrekening? Of in een eigen beleggingsdepot? Het antwoord is eenvoudig: de inleg in een lijfrente is fiscaal aftrekbaar. Door dit belastingvoordeel kun je met minder geld een kapitaal opbouwen om je inkomen later mee aan te vullen. Hierover moet je dan later weer wel inkomstenbelasting betalen, maar in veruit de meeste situaties is dat tarief lager. Dit belastingvoordeel krijg je van de overheid niet voor niets. Je zet het geld apart voor later. Zo wil de overheid stimuleren dat je ook later nog voldoende inkomen hebt.

Als je te weinig pensioen via je werkgever hebt opgebouwd dan heb je een pensioentekort. Als gevolg van dit tekort is er een fiscale jaarruimte. Dit is het bedrag dat je per jaar als inleg kunt sparen of beleggen en mag aftrekken van de belasting. Bereken hieronder met onze rekentool hoe hoog je jaarruimte is.

Inzicht in jouw pensioensituatie

Je realiseert je vast dat er bij een pensioen meer komt kijken dan alleen de jaarruimte. Wil je meer informatie dan uitsluitend deze indicatie? Vul onderstaand formulier in voor een gedegen en onafhankelijk pensioenadvies. Het is ons vak!

Onze adviseurs

Arthur

Arthur Lapidaire

arthur@florishand.nl

financieel adviseur / MfN registermediator

Team Aline

Aline Roks

aline@florishand.nl

financieel adviseur

Niels

Niels Gille

niels@florishand.nl

financieel adviseur

Dianne

Dianne de Kort

dianne@florishand.nl

financieel adviseur / MfN registermediator / RFEA

René

René van Rijsewijk

rene@florishand.nl

financieel adviseur

De meest voorkomende vragen over pensioenen

Is fiscaal sparen of beleggen voor pensioen via de werkgever mogelijk?

Ja, afhankelijk van de pensioenregeling van de werkgever kun bij sparen/beleggen. Daarnaast kun je in privé, fiscaal aantrekkelijk sparen of beleggen voor je pensioen via lijfrenteopbouw. Er zijn wel spelregels van de Belastingdienst: er geldt een maximum bedrag dat je per jaar mag storten (je ‘jaarruimte’) om fiscaal voordeel te krijgen.

Hoe regel ik zelf meer Pensioenopbouw?

We openen een lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggersrekening (of verzekering) voor je. Je stort geld op de rekening voor later waarmee je als je aan pensioen toe bent een inkomen aan kunt kopen. We helpen je met het berekenen van het te storten bedrag waarmee belastingvoordeel is te behalen. Het geld op de rekening is geblokkeerd tot het moment dat je met pensioen wil gaan en dan kopen we een pensioeninkomen aan.

Wat is nabestaandenpensioen?

Een nabestaandenpensioen is een uitkering die de achterblijvende partner krijgt als de andere partner overlijdt. Dit is geregeld via de Algemene nabestaandenwet (Anw): een verzekering die nabestaanden voorziet van een basisuitkering. Iedere inwoner van Nederland is automatisch verzekerd voor de Anw. Naast de nabestaandenuitkering op grond van de Anw bestaan er aanvullende pensioenregelingen. Als je overleden partner in loondienst werkte, heb je meestal recht op een aanvullend nabestaandenpensioen van de werkgever. Het nabestaandenpensioen komt bovenop de nabestaandenuitkering. Mogelijk wil je daarnaast nog een eenmalige uitkering bij overlijden verzekeren om bv je hypotheek deels of volledig af te lossen. We rekenen voor je uit wat nodig is bij de door jou gestelde wensen.

Welke pensioenovereenkomsten zijn er?

In veel gevallen wordt de hoogte van het pensioen gebaseerd op het loon dat verdiend werd in de jaren van pensioenopbouw. Afhankelijk van de regeling wordt ofwel uitgegaan van het laatst verdiende loon (eindloonregelingen), ofwel van het gemiddeld verdiende loon (middelloonregelingen). De middelloonregeling komt het meest vaak voor.

Kan ik opgebouwd pensioen via de werkgever meenemen als ik van baan verander?

Bij het wisselen van baan kunt je je pensioen laten staan of meenemen naar de nieuwe pensioenuitvoerder. Na zo’n waardeoverdracht krijg je je hele pensioen via het pensioenfonds of de verzekeraar van de nieuwe werkgever. Dit is wel zo overzichtelijk. Tegelijkertijd raden wij je aan om op te letten welke pensioenregeling voor je het meest gunstige is (of waardeoverdracht wel verstandig is), en hoe het met het nabestaandenpensioen en met de pensioenleeftijd zit. Wij informeren je graag over de voor- en nadelen.

Staat je vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

Vrijblijvend adviesgesprek? We nemen contact met je op.