Welke risico’s lopen je medewerkers?

Je medewerkers zijn de bouwstenen voor de continuïteit van je onderneming. Daarom wil je ze graag aan je binden. Maar medewerkers zorgen ook voor risico’s. Hoe zorg je financieel voor de medewerkers in jouw onderneming? Niet alleen voor het pensioen, maar ook bij minder leuke omstandigheden zoals arbeidsongeschiktheid, ziekte of ontslag?

Pensioenoplossingen voor je medewerkers

Een pensioenregeling voor je medewerkers is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Als je overweegt om als werkgever een collectief pensioen af te sluiten voor je medewerkers dan zijn er veel mogelijkheden en veel zaken waar je rekening mee moet houden. De regelingen rondom pensioen zijn niet eenvoudig, dus is goed pensioenadvies belangrijk. Net als het regelen van een goed nabestaanden pensioen. Wij helpen je graag met het in kaart brengen van de opties. Daarbij kijken we naar het beschikbare budget en naar het beste passende pensioensysteem.

Vragen?

De praktijk leert dat zowel ondernemers als medewerkers veel vragen hebben over hun pensioenregeling. Kan ik eerder met pensioen? Wat gebeurt er bij overlijden? Wij staan altijd voor je klaar om vragen over pensioen te beantwoorden.

Minder leuke omstandigheden…

Een goed preventiebeleid verkleint de kans op de risico’s voor je medewerkers aanzienlijk. Je kunt echter niet alle risico’s uitsluiten. Een medewerker kan bij een ongeluk betrokken raken, schade veroorzaken of ziek worden. Risico’s die je als ondernemer niet zelf kan of wil dragen, kun je via een verzekering overdragen aan een verzekeraar.

Helaas bestaat er geen medewerkersverzekering die alles omvat. Hier komt onze rol als adviseur goed van pas. Samen met jou stellen we vast welke risico’s je wenst te verzekeren en welke risico’s je wettelijk verplicht bent te verzekeren. Uit het brede aanbod van verzekeringen werken we naar de oplossing die het best aansluit op jouw behoeften.

Denk hierbij aan oplossingen voor:

  • Ziekteverzuim / loondoorbetaling
  • Arbeidsongeschiktheid / WIA
  • Eigenrisicodrager
  • Werknemer-schadeverzekering

Onze adviseurs

Deze adviseurs helpen je verder met een helder en objectief advies, toegespitst op de situatie van jouw medewerkers.

Arthur

Arthur Lapidaire

arthur@florishand.nl

financieel adviseur / MfN registermediator

Cindy

Cindy van Es

cindy@florishand.nl

assistent verzekeringen MKB

Hans van Dorst

Hans van Dorst

hans@florishand.nl

schadebehandelaar en assistent verzekeringen

Ricardo Zwaan

Ricardo Zwaan

ricardo@florishand.nl

adviseur MKB

Clemens Snoeren

Clemens Snoeren

clemens@florishand.nl

adviseur MKB

De meest voorkomende vragen over risicobeheer voor medewerkers

Wat kost een zieke werknemer?

Ziek zijn we allemaal wel eens. Maar krijg je als werkgever te maken met langdurig ziekteverzuim, dan moet je rekening houden met aanzienlijke verzuimkosten. Je bent namelijk wettelijk verplicht om minimaal 70% van het loon gedurende 104 weken door te betalen. Hiervoor kun je een ziekengeldverzekering afsluiten. Die vergoedt een deel van het loon van uw zieke werknemer. Maar je kunt ook te maken krijgen met andere kosten, zoals voor vervangend personeel en de begeleiding en re-integratie van je zieke medewerker. Volgens berekeningen van TNO kost het doorbetalen van het loon van een zieke werknemer gemiddeld € 230,- per dag. Met de extra kosten erbij kan dit oplopen tot ruim € 400,- per dag. Zorg dus dat je een goed personeels- en verzuimbeleid voert binnen je organisatie. Daarmee houd je grip op de kosten van verzuim.

Is eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet voor mij interessant?

Als werkgever kun je te maken krijgen met arbeidsongeschiktheid van uw werknemers. Tegen dit risico kunt u zich verzekeren bij UWV. Hier geldt: hoe meer van uw werknemers in de Ziektewet terecht komen, hoe hoger uw premie wordt. Je kunt ook ‘eigenrisicodrager’ worden. Dat betekent dat je zelf de uitkeringen en de kosten van de re-integratie van je arbeidsongeschikte werknemers betaalt. Als eigenrisicodrager heb je de keuze of je dit financiële risico zelf wit dragen of dat je je hier (deels) voor verzekert bij een particuliere verzekeraar. In de praktijk blijkt dat met name bedrijven met veel werknemers kunnen besparen als zij eigenrisicodrager worden. Een bewuste keuze is hier op zijn plaats, want als je weer terug wilt keren naar een verzekering bij het UWV, moet je als werkgever een terugkeerpremie betalen. Wil je weten wat in jouw geval de voordeligste optie is? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Waarom is een WIA verzekering voor mijn medewerkers zo belangrijk?

Werknemers lopen het risico op een lager inkomen als zij arbeidsongeschikt worden. Dat komt door de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Deze wet gaat er vanuit dat uw werknemer zelf nog geld verdient voor het deel dat hij nog wel kan werken. Maar het is vaak moeilijk werk te vinden voor iemand die voor een deel arbeidsongeschikt is. Zeker als het wat minder gaat met de economie. Daarnaast moet een werknemer zijn restverdiencapaciteit voor minstens 50% gebruiken (het deel dat hij nog wél kan werken). Lukt dat niet? Dan is de uitkering die dan overblijft, een percentage van het minimumloon.

Betaal ik als werkgever de hele WIA verzekeringspremie zelf?

Je kiest zelf hoe je de premie verdeelt tussen jezelf en de werknemers. Daarnaast kun je de premie aftrekken van de belasting. En: Je krijgt collectiviteitskorting. Dit maakt de premie dus extra aantrekkelijk.

Hoeveel WIA inkomen kan ik maximaal verzekeren voor mijn medewerker?

Voor wettelijke uitkeringen geldt een maximum bruto jaarinkomen. Dat noemen we de WIA-loongrens. De WIA-loongrens bepaalt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ieder jaar opnieuw. De Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor uw Personeel verzekert een hoger bedrag: tot € 100.000,-. Zelfs voor het inkomen boven dit bedrag kun je een aanvulling verzekeren. Vind je € 100.000,- te hoog? Dan kun je ook kiezen voor de WIA-loongrens. Tot slot kies je ook zelf hoe lang je werknemers een uitkering krijgen.

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Vrijblijvend adviesgesprek? We nemen contact met je op.