
Starterslening: voor wie en hoe werkt het?
Een eerste huis kopen blijft je een leven lang bij. Kom je net wat geld tekort om die droom in vervulling te laten gaan? Dan kun je in veel gemeenten terecht voor een starterslening. Dat is een aanvulling op je hypotheek en zou jonge huizenkopers net dat laatste zetje kunnen geven om hun eerste stap te zetten in hun wooncarrière. Hoe werkt het precies?
Met een starterslening kun je tot ongeveer 20% van de koopsom extra bijlenen. Het exacte bedrag is afhankelijk van de gemeente waar je een woning koopt. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing over de lening, na die periode wel. Verdien je niet genoeg na die drie jaar om de lasten te dragen? Dan worden je financiën opnieuw beoordeeld en betaal je een maandlast die past bij jouw inkomen.
Starterslening bestaat uit twee delen
Alleen de rente op nieuwe hypotheken die binnen 30 jaar minstens annuïtair worden afgelost, is aftrekbaar van het belastbare inkomen. Bovendien moet de hypotheek afgesloten zijn om de woning te kopen, te verbeteren of om onderhoud uit te voeren. Omdat er in de eerste drie jaar niet wordt afgelost op de starterslening, zou dat dus betekenen dat er voor die lening geen hypotheekrenteaftrek mogelijk is. Maar daar is iets op bedacht. De starterslening bestaat daarom sinds kort uit twee delen.
De starterslening en de combinatielening
Uit de combinatielening betaal je de eerste drie jaar de rente en aflossing van de starterslening. Je lost dus af, zonder dat het van je rekening wordt afgeschreven. Daardoor houd je de eerste drie jaar de extra financiële ruimte en blijf je recht houden op hypotheekrenteaftrek. De starters- en combinatielening worden daarna tegelijkertijd afgelost. De rente op de combinatieregeling is niet aftrekbaar, maar dat is een veel kleiner bedrag vergeleken met de starterslening.
Boetevrij aflossen altijd mogelijk
De starters- en combinatielening zijn altijd volledig boetevrij af te lossen. Los je extra af, dan betaal je dus geen ‘boete’ voor de misgelopen rente.
Waar vraag ik een starterslening aan?
Startersleningen worden aangeboden door gemeenten. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) kun je bekijken of de lening ook in jouw woonplaats wordt aangeboden. Als dat het geval is, kun je de lening aanvragen via een aanvraagformulier bij jouw gemeente. Het SVn behandelt daarna de aanvraag.
De voorwaarden voor deelname verschillen ook per gemeente. Sommige plaatsen kiezen bijvoorbeeld voor een maximale leeftijd van de deelnemers, geven alleen een starterslening voor nieuwbouwwoningen of begrenzen de maximale leensom. De starterslening wordt in meer dan de helft van de bijna 400 Nederlandse gemeenten aangeboden.
Let op. Vraag nooit zomaar de starterslening aan. Het is belangrijk om verantwoord te lenen. Wellicht zijn er ook andere financieringsmogelijkheden te bedenken die in jouw geval gunstiger uitpakken. Wil je weten wat voor jou de meest gunstige oplossing is? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!
Bron: RegioBank