
Rookmelders verplicht
Afgelopen weekend hebben we weer ervaren hoe verschrikkelijk de gevolgen van brand zijn. Wist je dat de meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook? Daarom zijn per 01-07-2022 de rookmelders ook voor bestaande woningen verplicht. Rookmelders redden mensenlevens! Wil je meer weten over brandveiligheid? In dit artikel geven we je tips om brand in huis te voorkomen.
Oorzaken brand in huis
Brand in huis kan verschillende oorzaken hebben. De vier meest voorkomende oorzaken van brand in huis zijn:
- Elektrische apparaten
- CV-ketel of meterkast
- Koken op gas
- Kaarsen, sigaretten of de open haard
Brand door elektrische apparaten
Maar liefst de helft van het aantal branden in huis wordt veroorzaakt door elektrische apparaten. Tijdens het gebruik worden de apparaten warm en in combinatie met stof kan dat leiden tot brandgevaarlijke situaties. Ook kortsluiting van apparaten is een veelvoorkomende oorzaak van brand.
Hoe voorkom je een brand door elektrische apparaten?
- Zet apparaten niet op stand-by, maar zet ze helemaal uit als je het huis verlaat of gaat slapen. Laat de wasmachine, droger of vaatwasser niet draaien als je niet thuis bent.
- Maak de pluizenfilter van de droger na iedere droogbeurt schoon. Doe je dit niet? Dan verhoogt dit de kans op brandgevaar door de combinatie van stof en hitte. Drogers zijn van alle elektrische apparaten het meest brandgevaarlijk: brand door drogers komt vaak voor.
- Maak je elektrische apparaten regelmatig schoon. Zorg er in ieder geval voor dat ze altijd stofvrij zijn. Stof in een föhn of wasdroger kan al brand veroorzaken.
- Laad je telefoon/tablet/laptop alleen overdag op. Als je apparaat namelijk te lang aan de lader hangt, wordt het warm en kan er mogelijk brand ontstaan. Laad je apparaten dus niet op een brandbare ondergrond op.
- Gebruik alleen de originele oplader. Een merkloze oplader is misschien wel een stuk goedkoper, maar vaak zijn ze ook brandgevaarlijker.
- Is je apparaat opgeladen? Haal hem dan van de lader af en laat de oplader niet in het stopcontact zitten als je hem niet gebruikt.
- Koppel je meerde stekkerdozen aan elkaar om bijvoorbeeld een afstand te overbruggen of meerdere stroompunten bij elkaar te hebben? Doe dit niet. Stroomverdelers zijn niet gemaakt om aan elkaar te koppelen.
- Kijk uit met beschadigde haspels, stekkerdozen en snoeren.
Hoe voorkom je brand door CV-ketel en meterkast
De meterkast is nog zo’n beruchte plek waar brand kan ontstaan, vooral door kortsluiting. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld zelf gaat sleutelen aan de meterkast en een nieuw stopcontact aanlegt of andere aanpassingen doet aan de installatie.
- Voorkom dat je CV-ketel brand veroorzaakt. Vervang oudere, brandgevaarlijke ketels.
- Laat de CV-ketel jaarlijks controleren door een erkende installateur.
- Gebruik de meterkast niet als opslagplaats voor allerlei spullen en zorg voor voldoende ventilatie.
Koken op gas
Als je kookt op gas kan er veel mis gaan. Een theedoek die per ongeluk in het vuur terechtkomt. Je vergeet simpelweg om het gas uit te draaien of de vlam kan bijvoorbeeld in de pan schieten. Tip. Doof deze niet met water, maar dek hem af met een deksel. Zonder zuurstof geen vuur. Een ongeluk zit in een klein hoekje: wees daarom altijd extra voorzichtig als je kookt op gas
Veilig koken op gas? Dat doe je zo:
- Zorg dat de pannen aan de buitenkant altijd vuil- en vetvrij zijn.
- Houd brandbare spullen, zoals ovenwanten, vaatdoeken en schorten uit de buurt van het fornuis.
- Blijf altijd bij het fornuis tijdens het koken.
- Leg snoeren niet te dicht bij een spoelbak of het fornuis.
- Kijk uit met wijde kleding.
Kaarsen, sigaretten en de open haard
Tijdens de donkere wintermaanden zorgen kaarsen en een open haard voor gezelligheid. Maar ze kunnen natuurlijk ook brand veroorzaken. En wat te denken van een vergeten sigaret?
Met de volgende tips kun je brand in huis door kaarsen, sigaretten en open haard voorkomen:
- Plaats kaarsen op veilige plekken. En dus niet in de buurt van brandbare materialen, zoals gordijnen.
- Blaas alle kaarsen uit als je de kamer of woning verlaat of wanneer je gaat slapen.
- Pas op met kandelaars. Zorg ervoor dat ze stevig staan en niet van brandbaar materiaal zijn gemaakt. Kunststof kandelaars zijn gevaarlijk, omdat ze kunnen smelten.
- Voorkom brand door sigaretten door ze uit te spoelen onder de kraan voordat je de asbak leegt in de prullenbak.
- Gebruik een sigarettendover in je asbak. Zo zorg je ervoor dat je sigaret niet per ongeluk blijft branden.
- Gebruik aanmaakhoutjes voor de open haard, nooit benzine of spiritus. Laat jaarlijks de schoorsteen vegen en zet een emmer zand naast de open haard zodat je altijd kunt blussen.
Waar rookmelders plaatsen
Met de bovenstaande tips kun je brand in huis zo veel mogelijk voorkomen. Maar een 100% garantie heb je nooit: er kan altijd een keer brand uitbreken. Als dit gebeurt, is het belangrijk dat je op tijd gewaarschuwd wordt. Zo krijg je de kans om de brand te blussen of jezelf en je spullen in veiligheid te brengen. Plaats daarom voldoende rookmelders in huis.
Voor een brandveilig huis moet je op de juiste plekken rookmelders hangen. Zo plaats je ze:
- Altijd aan het plafond; rook stijgt namelijk op
- Vlak bij brandgevaarlijke apparaten, zoals je wasmachine en droger
- In de gang of overloop op elke verdieping
- In elke slaapkamer
Hier hang je liever geen rookmelders:
- In de badkamer of vlak bij de badkamerdeur: door stoom en vocht kan de rookmelder ook hier onterecht afgaan. Staat er in de badkamer apparatuur die brand kan veroorzaken (bijvoorbeeld een wasdroger), plaats dan een rookmelder in de gang aan het plafond op 50 cm afstand van de badkamerdeur en op 50 cm afstand van omliggende muren.
- In de buurt van ventilatieroosters
- Boven een radiator of een ander verwarmingstoestel
Voorkomen is beter dan genezen en als er dan een keer brand uitbreekt, is het belangrijk dat je op de juiste plekken in huis rookmelders hebt hangen. Per 1-7-2022 is het verplicht om in alle woonhuizen en gebouwen rookmelders te hebben. Ga hier tijdig mee aan de slag. Mogelijk ontstaan er problemen met de levertijd en beschikbaarheid van rookmelders bij leveranciers.