Er heerst naast corona nog een andere wereldwijde pandemie: een ‘digitale pandemie’ in ransomware. De risico’s zijn zo groot dat aanbieders van cyberpolissen hun premies verhogen en/of strenger zijn bij de acceptatie. Neem het cyberrisico serieus en vraag hoe je je kunt verzekeren.
Bij een ransomware-aanval worden bedrijfsgegevens en -systemen versleuteld en vindt vrijgave alleen plaats als er losgeld wordt betaald. Dit type cybercriminaliteit heeft het afgelopen jaar een hoge vlucht genomen met alle schadelijke gevolgen van dien. De gemiddelde totale kosten van herstel bij een ransomware-aanval zijn meer dan verdubbeld, van € 659.000 tot € 1,6 miljoen. De gemiddelde afpersingseis steeg in de VS in de eerste helft van 2021 met 518% ten opzichte van 2020 en bedroeg 5,3 miljoen dollar. En ten slotte de bedrijfsonderbreking. Die duurt nu gemiddeld 23 dagen.
Oorzaken toegenomen ransomware aanvallen
Ransomware aanvallen zijn door verschillende oorzaken toegenomen:
Hogere verzekeringseisen
Door het groeiend aantal ransomware-aanvallen zijn de tarieven voor cyberpolissen gestegen. Ook kijken verzekeraars steeds kritischer naar de beveiligingsmaatregelen die bedrijven nemen. Aanvragen voor een cyberverzekering worden nogal eens afgewezen.
Zie je de gevaren van een ransomware-aanval of van andere vormen van cybercriminaliteit? Neem contact op met ons kantoor voor een gesprek over preventie en verzekeringen. Wat zijn jouw mogelijkheden en welke maatregelen moet je treffen om je überhaupt te kunnen verzekeren? Wij adviseren je graag.